Chokoladekage med hvid chokolade

Sandheden om slankekure og tips til et sundt vægttab

”Jeg har været på slankekur i en uge nu. Jeg har tabt mig 3 kilo. Dagen efter kuren var slut, tog jeg 4 kilo på. Hvad gør jeg forkert?”

1. Lad vær med at gå på slankekur
2. ……… LAD VÆR MED AT GÅ PÅ SLANKEKUR

Konklusion: Lad vær med at gå på slankekur.
Fik jeg nævnt, at du ikke skal gå på slankekur?

DROP slankekuren, lev i stedet sundt, dog med måde.
Der er mange, der har svært ved at knække koden til et sundt og balanceret vægttab. Det har jeg alt forståelse for. Det nytter dog ikke noget at gå på en eller anden fancy protein kur, udelukke fedt kur, high carb low fat whatever, C9, aloe vera, suppe, juice, nupo m.m. Eller, det virker sikkert på vægten, indtil du er færdig med selve kuren. Men virker det på dit selvværd? Holder det i længden? .

De populære slankekure der florere rundt i øjeblikket, især med vilde overskrifter på de sociale medier: ‘TAB DIG 10 KILO PÅ 7 DAGE’, ‘DETOX DIN KROP’ agtige overskrifter. DE overskrifter, tiltaler desværre alt for mange. Kan man købe sig til et vægttab? Well, det er der desværre mange naive mennesker der tror. Undskyld. Men det er der. Det gør mig ked af det, og sur. Det er simpelthen ikke i orden. DETOX min røv. Din krop er selvrensende, og har ikke bruge for suppe, juice m.m. for at ‘detoxe’…. Din krop har heller ikke brug for at tabe 10 kilo, på 7 dage. 10 kilo hvad, egentligt? Fedt. Arrhhhh. De fleste ‘kure’, skiller sig af med væsken i din krop, hvilket resultere i vægtøgning når din krop er færdig med kuren. Vægtøgning = væskeophobning.
Ouha. Ordet kur giver mig migræne. Slankekure gør mig træt.

Mine tips til et SUNDT og BÆREDYGTIGT vægttab:
1. Skift det hvide brød ud med fuldkorns. Gør det samme med pasta og ris. Skift det ud fordi fuldkorns brød, pasta og brune ris; indeholder mere kostfibre. Vores krop elsker kostfibre! Det forlænger vores mæthedsfornemmelse, og holder vores blodsukker stabilt.
2. Spis en stor portion morgenmad. Gerne en portion der indeholder en del langsomme kulhydrater, hvilket resultere mæthed, og ikke mindst et stabilt blodsukker. Så snart dit blodsukker er ustabilt, kan du hurtigt overbevise dig selv om at du har brug for 1 kilo nutella, dagligt.
3. Spis en masse grove grøntsager. Skift eventuelt tomat, salat, og agurk ud med; Rodfrugter fx rødbede, gulerod, broccoli, kål, ærter og bønner. grove grøntsager indeholder flere kostfibre, hvilket resultere i en helt anden mæthedsfornemmelse, end de fine grøntsager. Udover det holder de grove grøntsager også dit blodsukker stabilt. Når det er sagt, skal du selvfølgelig ikke udelukke agurk, tomat m.m. fra din kost. De fine grøntsager indeholder nemlig mindst lige så mange vitaminer, som de grove grøntsager.
4. Hav altid snacks i tasken, når du eventuelt er på farten. Eller, hvis du står i en situation, udenfor dine trygge rammer, og sulten melder sig. Protein bar, meal bar, et æble, en pære, grøntsagsstænger, knækbrødsstænger, m.m.
5. Køb magert kød, og mejeriprodukter. Lige så simpelt som tip nr 1, med pasta, ris og brød. Magert kød kunne være hakket oksekød 3-7%. Hvilket også forhandles i hakket kylling og svin. Mejeriprodukterne kunne eventuelt være ost og yoghurt; med en lavere fedtprocent, uden et overload tilsat sukker.
6. SPIS 6 GANGE OM DAGEN. Ja, det er ikke bare en skrøne. Det er faktisk vigtigt, med de mange måltider dagligt. Morgenmad, snack, frokost, snack, aftensmad, snack. 3 store måltider, 3 mindre måltider. Din forbrænding holdes i gang. Rettere sagt er det vigtigt din forbrænding er i balance. Jo flere stabile måltider du har dagligt, jo mere stabil forbrænding. Du taber dig ikke ved at spise mindre, eller færre gange dagligt, tværtimod.
7. Dyrk motion. En eller anden form for motion. Få dog styr på kosten inden, hvis du har svært ved det. De kloge sige et vægttab er baseret på 70% kost og 30% motion. Hvilket egentligt er meget præcist. Når jeg skriver dyrk motion, mener jeg ikke du skal tage trappen, i stedet for elevatoren, eller melde dig ind i et fitnesscenter, og tvinge dig selv afsted flere gange i ugen. Tværtimod. Når jeg skriver dyrk motion, mener jeg at du skal dyrke motion, når DU har lyst til at dyrke motion. Ik tving dig op af trappen, ned i centeret, ud på en løbetur. Dyrk motion, når du har lyst. Det er dog vigtigt for mig at pointere, at motion giver dig mere energi i længden. Motion udløser noget der hedder endorfiner i hjernen, lettere forklaret; en slags smilende naturlig medicin (?) Kan man sige det? Haha. Endorfiner udløses faktisk også når man griner, og når man har sex. Endorfiner gør dig glad, hvis i kan fornemme det. Motion gør dig glad, RIGTIG glad.

Det var så meningen jeg ville komme med 10 råd, men jeg gik lidt i stå efter de 7 her. De 7 her ville jeg personligt mene; er de vigtigste, i et vægttab. Jeg kunne godt skrive flere. De klassiske; Tag trappen, i stedet for elevatoren, drop kulhydrater om aftenen, spis mindre slik og flere nødder, løb dig selv ihjel.. Bla bla bla.
Igen, jeg bliver træt. Tag elevatoren hvis det er det du føler for, spis rugbrød inden du går i seng, hvis det er rugbrød, du har lyst til, spis en håndfuld vingummi et par gange i ugen, eller en pose vingummi, en gang i ugen, eller 2 gange i ugen, hvis du har lyst til det. Spis derefter nødder, hvis du gider spise nødder (!?)… Dyrk mere motion………. Ja, dyrk motion. Men som nævnt; ik meld dig ind i et fitnesscenter, og tving dig selv derned flere gange i ugen. Lad vær med at gå 10 kilometer hver anden dag, eller løb dig selv ihjel, hvis du IKKE har lyst. Motion skal som sagt være SJOVT! Der ville selvfølgelig være dage hvor du (bevares), måske ikke har samme gnist, som du havde dagen forinden. Ikk slå dig selv i hovedet over den gnist er væk. Den skal sku nok komme igen…. Gnisten går af et vægttab, så snart det bliver en slankekur. Et vægttab, er ikke en slankekur. Et vægttab er en livsstilsændring. En livsstilsændring består ikke af at tage trappen, i stedet for elevatoren, eller droppe rugbrødet inden sengetid, eller at gå i fitness/gå/løbe 1 time hver dag. En livsstilsændring indebære ikke du boycutter slik, chokolade, chips m.m. for altid.
Det er dit liv, bevares. Jeg skal selvfølgelig ikke komme her og spille skide klog på hvordan du måske gerne ville sætte gang i dit vægttab/livsstilsændring. Jeg ved bare hvad jeg snakker om. Jeg taler af erfaring. Slankekur er no go. Argh. Jeg kunne skrive romaaaaner om dette emne. Jeg må hellere tie stille nu! 😀

MEN PSSSST! Fik jeg sagt, at du skal lade vær med at gå på slankekur? 😉

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Chokoladekage med hvid chokolade